Hitlers dressoir op expo Den Bosch

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Een kolossaal dressoir dat Adolf Hitler in zijn werkkamer in de Nieuwe Rijkskanselarij in Berlijn had staan, zal binnenkort te zien zijn op een tentoonstelling in Den Bosch over de toegepaste kunst van de nazi's. Ook wordt daar onder meer een kleine kopie tentoongesteld van een van de grote bronzen paarden die voor de kanselarij stonden en die in het recente verleden na speciale zoektochten werden teruggevonden.

De tentoonstelling Design van het Derde Rijk is vanaf 8 september te zien in het Design Museum in Den Bosch. Het buffet uit Hitlers werkkamer werd ontworpen door Hitlers favoriete Albert Speer en wordt uitgeleend door het Deutsches Historisches Museum in Berlijn. Het is zeker vier meter breed en bedoeld om te imponeren. Het was enige tijd onzeker of het museum het meubel wel binnen kon krijgen.

Het paard is een ontwerp van Josef Thorak, met Arno Breker een van de grote beeldhouwers in nazi-Duitsland.

In sommige kringen werden al vraagtekens geplaatst bij de expositie over de gewiekste wijze waarop de nazi's toegepaste kunst gebruikten om mensen voor zich te winnen. De één vindt de tentoonstelling bij voorbaat al provocerend, de ander vreest dat er bewondering voor het design kan ontstaan. Museumdirecteur Timo de Rijk vindt het echter zijn plicht om te tonen wat design en kunst in ook slechte zin vermogen.

De tentoonstelling Design van het Derde Rijk loopt van 8 september 2019 tot en met 19 januari 2020. Meer informatie is te vinden via de website van Design Museum Den Bosch.

Door: ANP