Normal_de_nederlandse_filmnacht__premi_re__instinct__-_27_september_2019_-_bijgesneden_2

Tijdens de Nederlandse Filmnacht op vrijdag 27 september vertonen twintig filmtheaters onder de vlag van het Nederlands Film Festival de nieuwe Nederlandse film Instinct. Het is het regiedebuut van Halina Reijn en tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten en Marwan Kenzari. Dit meldt Eye Filmmuseum.

Deze voorpremières vinden plaats op dezelfde avond als de rodeloperpremière van Instinct. De Nederlandse Filmnacht omvat film, thematische verdieping en een speciaal georganiseerd randprogramma.
 

Psychologische thriller

 
Carice van Houten speelt in de psychologische thriller Instinct Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari, staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen.
 

De Nederlandse Filmnacht

 
Dit is de vijfde editie van de Nederlandse Filmnacht. Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van Stop Acting Now (2016), Broers (2017), Niemand in de Stad (2018) en Dirty God (2019). De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse artistieke film dichter bij het publiek en wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Deze editie komt tot stand in samenwerking met September Film en de deelnemende filmtheaters. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films in samenwerking met Man Up, het productiebedrijf van Halina Reijn en Carice van Houten. September Film brengt de film op 3 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.
 

Twintig theaters

 
De vijfde Nederlandse Filmnacht vindt op 27 september 2019 plaats op twintig locaties door heel Nederland, en begint na de officiële première van Instinct op het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. De twintig deelnemende theaters zijn:
 
  De Cacao Fabriek, Helmond
  Chassé Theater & Cinema, Breda
  Filmhuis Alkmaar, Alkmaar
  Filmhuis Bussum, Bussum
  Filmhuis de Domijnen, Sittard
  Filmhuis Den Haag, Den Haag
  Filmtheater de Fabriek, Zaandam
  Filmtheater Gigant, Apeldoorn
  Filmtheater Hilversum, Hilversum
  Focus Filmtheater, Arnhem
  Filmschuur, Haarlem
  Hoogt on Tour – locatie: de Nijverheid, Utrecht
  Het Ketelhuis, Amsterdam
  De Klinker, Winschoten
  LantarenVenster, Rotterdam
  De Lieve Vrouw Theater en Filmhuis, Amersfoort
  Lumière, Maastricht
  LUX, Nijmegen
  Luxor, Zutphen
  Natlab, Eindhoven
 
Tickets voor de Nederlandse Filmnacht zijn verkrijgbaar via de deelnemende theaters. Tegelijkertijd met de officiële openingspremière van Instinct op vrijdag 27 september in de Stadsschouwburg Utrecht presenteert het NFF in de Domstad ook nog een publiekspremière van Instinct in Pathé Rembrandt aan de Oudegracht. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 27 september tot en met 5 oktober. In de aanloop naar het filmfestival worden er op Paleis Soestdijk eind augustus en begin september al vijf Nederlandse films vertoond onder de noemer Cinema Soestdijk
 
Door: Nationale Recreatiegids