12 x Erwin Olaf in het Rijksmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf schonk het Rijksmuseum vorig jaar bijna vijfhonderd van zijn werken. Om de schenking van deze kerncollectie te vieren presenteert het Rijksmuseum nu 12 x Erwin Olaf. Daarin hangen elf foto’s en één videowerk van Olaf naast bijpassende kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum. Dit meldt het Rijksmuseum. 
Erwin Olaf heeft, samen met Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, de duo’s samengesteld, waarbij een brug wordt geslagen tussen heden en verleden. Olaf: “Ik herken mezelf in die schilderijen. Het is de innerlijke noodzaak om jezelf uit te drukken. Dat innerlijke onderzoek vind ik het zwaarste, maar ook het leukste.”
 

Blauw en geel

 
Zo wordt Meisje in het Blauw van Johannes Cornelisz. Verspronck gecombineerd met de foto Hope - Portrait 5 van Erwin Olaf. Het schilderij van Verspronck heeft Olaf om uiteenlopende redenen gekozen. Het meisje kijkt je aan, het is alsof je iemand in de ogen kijkt, terwijl het alleen maar wat streken verf zijn. Het licht dat Verspronck in de ogen aanbracht, heeft een overtuigend effect. Verder is het de stofuitdrukking die hem in dit werk trof. De gelijkenis tussen de werken is treffend: blauw en geel, een meisje en een jonge vrouw. Beide werken hebben in essentie een eenvoudige compositie, er is naast de figuren weinig te zien. Het model op Erwins foto maakte – ongevraagd – het juiste gebaar: de hand die steun zoekt tegen de muur. Zoiets valt niet te regisseren. Volgens Olaf is deze foto, net als het schilderij van Verspronck, het resultaat van het samenspel tussen kunstenaar en model.
 
Johannes Cornelisz. Verspronck, Portret van een meisje in het blauw, 1641.
 

Podcast

 
Bij de tentoonstelling is ook een podcast. Daarin spreekt journaliste Janine Abbring met Erwin Olaf over de tentoonstelling en zijn werk. De tentoonstelling 12 x Erwin Olaf is nog tot en met 22 september te zien. Voor meer informatie, zie de website van het Rijksmuseum.
 
Door: Nationale Recreatiegids