Koning opent museum over Indische en Molukse gemeenschap in Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Koning Willem-Alexander opent op 27 juni het Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu in Den Haag. In dit nieuwe kennis-, cultuur- en ontmoetingscentrum staan de geschiedenis en cultuur van de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland centraal. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 
 
Het nieuwe museum wil graag een verbindende rol vervullen door een groot publiek en nieuwe generaties kennis te laten maken met het gedeelde verleden én heden van Nederland en voormalig Nederlands-Indië. 
 

Vijf samenwerkende organisaties

 
Museum Sophiahof vertegenwoordigt vijf verschillende organisaties: het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Stichting Pelita en Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Koning Willem-Alexander opent het gebouw samen met vertegenwoordigers van de vijf betrokken organisaties.
 

Vechten voor verzet

 
Rond de opening is een cultureel programma over identiteit en herinnering opgezet. Vervolgens zal de koning in gesprek met medewerkers en verschillende generaties genodigden met een Nederlands-Indische achtergrond. Daarnaast is er aandacht voor de tentoonstelling Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van verzet over verzet tegen overheersing tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in zowel Indië als Nederland.
 
Meer informatie over Museum Sophiahof is nu al te vinden via de website van het kennis-, cultuur- en ontmoetingscentrum.
 
Door: Nationale Recreatiegids