Grafisch Museum Groningen toont de wereld van de Bosatlas

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Vandaag wordt in het GRID Grafisch Museum Groningen de tentoonstelling De Bosatlas - De kunst van het weglaten geopend. De expositie, die tot stand is gekomen in samenwerking met Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum, toont het verhaal áchter dit cultureel erfgoed. Dit meldt GRID Grafisch Museum.
De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar het de geschiedenis van de Bosatlas zélf is bij velen minder bekend. Daar wil deze tentoonstelling verandering in brengen. Zo kunnen bezoekers meer te weten komen over Pieter Roelf Bos (1847-1902) – de naamgever van de Bosatlas – en wat hem bewoog om de wereld in kaart te willen brengen. Daarnaast vertelt de expositie hoe kaarten werden gemaakt, welke verhalen zij vertellen en hoe het toch kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven.
 

Bloopers, Boskabouters en Bosatlaskunst

 
De tentoonstelling laat het hele scala aan Bosatlassen zien en de verhalen erachter. Zo zijn er de kaarten met ‘foutjes’, waarvan de dam naar Ameland misschien wel het meest bekende voorbeeld is. De Boskabouter, een miniatuur-atlas, die in menig bezoeker van de Frankfurter Buchmesse een dief losmaakte. Ook andere toepassingen met dit icoon hebben een plek in de tentoonstelling gekregen, zoals de lampen van Michael Bom en de meer dan manshoge kimono van Mieke de Waal.
 

Na Groningen door naar Dordrecht

 
De tentoonstelling De Bosatlas - De kunst van het weglaten is vanaf morgen geopend voor publiek, en zal tot en met 27 oktober 2019 te zien zijn in GRID Grafisch Museum in Groningen. Gedurende deze periode organiseert GRID een randprogramma met workshops, rondleidingen en lezingen voor volwassenen en kinderen, gerelateerd aan de expositie. Meer informatie hierover is te vinden via de website van GRID. Na Groningen zal de tentoonstelling doorreizen naar het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Daar zal de expositie van 8 november 2019 tot eind augustus 2020 te zien zijn.
 
Door: Nationale Recreatiegids