Scheepvaartmuseum vernieuwt Hoofdgalerij, motto en presentatie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is volop aan het vernieuwen. Op 10 mei opent het maritieme museum de nieuwe Hoofdgalerij met de tentoonstelling Republiek aan Zee. De expositie laat zien hoe Nederland als maritieme natie is gevormd, en sluit aan bij het – ook al nieuwe – museummotto Water verbindt werelden. Dit meldt Het Scheepvaartmuseum.
Aan de hand van ruim vijftig topstukken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de Republiek in de 17e en 18e eeuw. De Hoofdgalerij is het nieuwe startpunt van het museumbezoek en toont hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang verbonden zijn. 
 

Meerdere perspectieven 

 
De tentoonstelling Republiek aan Zee gaat over de cruciale rol van water in de geschiedenis van de Republiek. De objecten die tentoongesteld worden, waaronder schilderijen, kunst- en gebruiksvoorwerpen, bieden ruimte voor nieuwe historische perspectieven. Zij plaatsten een vaak vertelde geschiedenis binnen een bredere context, waarbij ook keerzijde van de economische voorspoed en culturele rijkdom naar voren komt.
 

Hernieuwde kennismaking met Het Scheepvaartmuseum

 
De tentoonstelling Republiek aan Zee is een semipermanente presentatie, die onderdeel uitmaakt van de vernieuwing van Het Scheepvaartmuseum. Behalve deze presentatie opent in het museum op 10 mei de (eveneens semipermanente) presentatie Cartografie & Curiosa. Voor wie vaker in Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in het voormalige gebouw van de Admiraliteit van Amsterdam, is geweest, zullen de twee nieuwe presentaties een hernieuwde kennismaking met het museum betekenen. 
 

Het Scheepvaartmuseum

 
Het Scheepvaartmuseum wil laten zien hoe water werelden verbindt. Het museum doet dat door  topstukken uit een van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld te presenteren. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Het museum trekt ongeveer 350.000 bezoekers per jaar.
 

Door: Nationale Recreatiegids