Familieleden herkennen Arbeidersvrouw op werk van Charley Toorop

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het is een van de publiekslievelingen in het Stedelijk Museum Amsterdam: het schilderij Arbeidersvrouw van Charley Toorop uit 1942-43. Lange tijd was onbekend wie er op het werk stond afgebeeld, maar nu weet het museum wie ze is, geholpen door nakomelingen van de vrouw die haar herkenden. Dit meldt het Stedelijk Museum.
De enige kennis die het Stedelijk lange tijd had over de identiteit van de afgebeelde dame, was afkomstig uit brieven van Toorop. Daarin stond dat het om ‘een arbeidersvrouw’ ging, die zij ‘moeder Punt’ noemde. Verder tastte het museum in het duister.
 

Johanna ‘Jansje’ Punt

 
Maar een artikel in het Noordhollands Dagblad bracht hier veranderring in. Een journalist van deze krant had haar abusievelijk voor Trijntje Klomp-Zult gehouden. Hierop reageerden de familieleden van mevrouw Punt, die hun grootmoeder herkenden in het schilderij. De familie nam contact op met het museum, en nu is het verhaal compleet. Het blijkt te gaan om Johanna ‘Jansje’ Punt (Halsteren, 1899 - Bergen, 1983), die huishoudster was bij Charley Toorop. Zij blijkt de arbeidersvrouw te zijn die Toorop in haar brief noemt. 
 

Trots

 
Anja Offringa-Punt, een van kleinkinderen van Jansje Punt, vertelt: "Het was bij ons in de familie bekend dat oma bij Charley Toorop werkte, en ook dat zij voor dit schilderij geposeerd had. Zij kreeg van haar namelijk een foto van dit werk cadeau, met aan de achterkant een fotootje van Charley zelf, als dank voor het poseren. Die foto was altijd bij ons in de familie. Wij wisten echter niet dat het zo'n groot doek was, de foto is van veel kleiner formaat, we waren stomverbaasd toen we het zagen. Dat dit werk met onze oma erop een van de iconen is in het Stedelijk maakt ons echt heel trots."
 

Zorgelijke blik

 
De zorgelijke blik van haar grootmoeder heeft een extra dimensie, weet zij te vertellen: "Zij maakte zich grote zorgen om haar drie zoons, die verplicht te werk waren gesteld in nazi-Duitsland. Charley Toorop heeft dit verdriet perfect weten te vangen in het schilderij."
 

Iconisch werk

 
"Het is in het licht van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland een iconisch werk. Voor ons is het heel bijzonder nu meer te weten over de achtergrond. Ondanks de moeilijke omstandigheden geeft Charley Toorop haar Arbeidersvrouw iets heroïsch. Ze is aanvaardend maar niet berustend, ze zit rechtop, met een blik van zorgen én kracht. Het is een toonbeeld van geestelijke en morele kracht in een geruïneerde wereld."
 
Het werk Arbeidersvrouw van Charley Toorop is dagelijks te zien in STEDELIJK BASE, de doorlopende tentoonstelling in het Stedelijk die de collectie van het museum toont.
 
Door: Nationale Recreatiegids