Japanse kunstenares Ayako Rokkaku gaat live aan schilderij werken in Amstelveen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Ayako Rokkaku (Japan, 1982) wordt gezien als een van de meest veelbelovende jonge kunstenaars van het moment, en dat terwijl ze volledig autodidact is. Van 8 juni tot en met 25 augustus zijn haar dromerige kleurlandschappen te zien in het Jan van der Togt Museum in Amstelveen. Daar zal ze tijdens het openingsweekend live werken aan een schilderij. Dit meldt het Jan van der Togt Museum.
Voor de expositie Fumble in colors, tiny discoveries zal Rokkaku het museum inrichten met nieuwe schilderijen en met werk dat zij in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Tijdens het openingsweekend van 8 en 9 juni werkt Rokkaku live aan een nieuw schilderij, wat de bezoeker in staat stelt haar unieke manier van werken van dichtbij te bewonderen. In de maand juli verhuist Rokkaku haar atelier naar het museum en krijgen kinderen de kans met Rokkaku mee te schilderen.
 

Blote handen

 
Rokkaku volgde geen kunstopleiding, maar ontwikkelde als autodidact zelfstandig haar eigen unieke schildertechniek. Met haar blote handen brengt ze acrylverf direct aan op doek of karton. Ze begint aan een schilderij zonder vooropgesteld plan in haar hoofd: ze schildert op gevoel, tot er een compositie ontstaat. Haar werken kunnen gezien worden als dromerige kleurlandschappen waarin kleine bloemen, dieren en schedels zweven. Een terugkerend element in haar werk is de prominente aanwezigheid van meisjes in Japanse manga-stijl, met grote ogen en lange armen en benen. Deze meisjes zijn voor Rokkaku 'fun to paint' en een manier om haar persoonlijkheid in haar schilderijen uit te drukken.  
 

Kleine kunstenares, enorme doeken

 
De slechts 1,56 meter lange Rokkaku demonstreert regelmatig haar schildertechniek tijdens live schilderperformances, waarbij zij werkt op soms wel zeven meter brede doeken. "Het is geweldig om te schilderen op iets dat veel groter is dan ikzelf ben. Als ik heen en weer beweeg tussen de hoeken van zo'n enorm doek, beginnen de kleuren door mijn lijf te stromen." In de afgelopen jaren experimenteerde Rokkaku met verschillende nieuwe technieken en materialen. Zo ontstonden onder andere installaties van wol en karton, sculpturen van lagen acrylaat en met de hand beschilderde antieke Louis Vuitton-koffers. 
 

Schilderperformance

 
Op zaterdag 8 juni om 16:00 uur wordt de tentoonstelling Fumble in colors, tiny discoveries officieel geopend. Rokkaku zal tijdens de opening live een schilderperformance geven. Via de websites van het Jan van der Togt Museum en van Gallery Delaive, medeorganisator van de expositie, zal binnenkort meer informatie over de tentoonstelling beschikbaar komen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids