Toneelstuk over Almeers fantasypark dat er nooit kwam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Een waargebeurd verhaal dat wonderlijker is "dan wat je ook maar kunt bedenken", zo omschrijft theatermaakster Karlijn Kistemaker de geschiedenis van Kasteel Almere, de nieuwbouwruïne langs de A6, en het fantasypark WitchWorld dat er nooit kwam. Gisteren ging haar toneelstuk Er was eens een pretpark! in première. Dit meldt NRC Handelsblad.
Kistemaker schreef het stuk in opdracht van toneelgroep Suburbia. Gisteren ging het in première op een bijzondere locatie: een leegstaand kantoorgebouw nabij het centrale station van Almere. Hier zal het tot 28 april te zien zijn.
 

Eigentijdse ruïne

 
Er was eens een pretpark! gaat over de droom van de Ton Theunis, bekend als schrijver van fantasyboeken voor oudere kinderen, een pretpark te maken rondom jonkvrouwe Elaine van Berlichem (een hoofdpersoon uit het oeuvre van Theunis), met Kasteel Almere als middelpunt. Dit gebouw, langs de A6 tussen de Kromme en Lange Wetering, moest ooit het thuis worden van een luxehotel en conferentieoord. Maar in 2002 werd door geldgebrek de bouw ervan gestaakt, en verwerd het onaffe kasteel tot een eigentijdse ruïne. Projectontwikkelaar Gravin BV kocht vervolgens het bouwwerk, die het in 2015 weer doorverkocht aan Theunis. Hij ging vervolgens met overgave aan de slag om er het themapark WitchWorld van de grond te krijgen. De financiering kwam echter nooit rond, en in oktober maakte Theunis bekend dat het pretpark er definitief niet zou komen. Inmiddels is Kasteel Almere weer in handen van Gravin BV, en heeft de gemeente Almere besloten te gaan investeren in het botanische park Eden Holland, dat op het kasteelterrein moet komen.
 

Magisch realisme

 
In het artikel in NRC Handelsblad omschrijft Kistemaker het verhaal van WitchWorld als een "een stukje magisch realisme binnen de Almeerse geschiedenis", en exemplarisch voor het type waargebeurd verhaal dat wonderlijker is dan je zelf ooit kan bedenken. 
 

Theatralisering

 
Hoe wonderlijk de geschiedenis van zichzelf al is, toch heeft Kistemaker ervoor gekozen het verhaal te theatraliseren: zo wordt WitchWorld bijvoorbeeld niet bij naam genoemd, en is Gravin BV veranderd in Baron BV. Maar de goede verstaander weet genoeg: die ziet een reconstructie van Theunis' fantasypretpark dat er nooit kwam. 
 
Er was eens een pretpark! is tot en met zondag 28 april te zien in De Beurs (Wisselweg 1, Almere). Voor meer informatie en tickets, zie de website van Theatergroep Suburbia
 
Door: Nationale Recreatiegids