Rijks ontvangt ruim 8.000 inzendingen voor expositie Lang Leve Rembrandt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Het Rijksmuseum ontving de afgelopen maanden 8.390 inzendingen voor de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt, waaronder bijna 900 van kinderen. Iedereen kon tot 31 maart een eigengemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt insturen. Vanaf 15 juli zal er een selectie van de werken te zien zijn. Dit meldt het Rijksmuseum.
De jury gaat de komende maanden in beraad en beslist welke inzendingen in de tentoonstelling te zien zijn. Op 15 juli wordt de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt feestelijk geopend en is de eindselectie bekend. De tentoonstelling blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.
 

Inzendingen van over de hele wereld

 
Van de 8.390 inzendingen komen de meeste uit Nederland en dan met name uit Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Ook kunstenaars uit onder andere Azerbeidzjan, Armenië, Canada, Iran, Japan, Portugal en Verenigd Koninkrijk hebben werken ingestuurd. De jongste inzender is twee jaar, de oudste inzender is in de negentig. Onder de inzenders zijn meerdere mensen die Rembrandt heten. Het merendeel van de inzendingen zijn foto’s, tekeningen en schilderijen, maar ook borduurwerken, sculpturen, glas, houtwerken, tegeltableaus, drieluiken en video-installaties zijn ingestuurd.
 

In beraad

 
De jury, gaat met hulp van een selectiecommissie, in april en mei in beraad over welke inzendingen doorgaan naar de tweede ronde. Eind mei maakt het Rijksmuseum deze selectie bekend. De makers worden dan uitgenodigd om hun kunstwerk midden juni langs te brengen voor de finale ronde in het Rijksmuseum.
 
Door: Nationale Recreatiegids