Tweede editie Explore Festival van start met internationaal theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Vandaag  begint de tweede editie van Explore Festival dat duurt tot en met 29 maart. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteren het beste van het mondiale theater op dit moment. Een van de hoogtepunten is een stuk van vierenhalf uur. Dit meldt Explore Festival.
Onder het thema 'longing to belong' focust Explore deze tweede editie op vijf internationale voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te komen, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Explore boekte vijf uitgesproken makers die dit thema met dans en thetare verbeelden.
 

Een theatersensatie van vierenhalf uur

 
Een van de hoogtepunten is de vierenhalf uur durende theatersensatie Odisseia van het Braziliaanse enfant terrible Leonardo Moreira, waarin op stormachtige wijze het vrouwelijk perspectief in het gelijknamige klassieke heldenverhaal vertolkt wordt. 
In Claudia deel de Argentijnse Claudia Victoria Poblete Hlaczik haar ervaringen met het Argentijnse regime en toont hoe het proces tegen haar 'ouders' het begin markeerde van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren genoten. 
Verder wordt de vloer schoongeveegd voor de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony, die radicaal met onze westerse perceptie van Afrika's geschiedenis aan de haal gaat in het stuk Somewhere At The Beginning
Choreograaf Salia Sanou uit Burkina Faso liet zich inspireren door zijn ervaringen in vluchtelingenkampen, en verwerkte dit in het stuk Du Désir d’horizons.
Gregory Maqoma uit Zuid-Afrika komt met explosieve dans in Via Kanana, maar werpt ook nieuw licht op de wantoestanden die zijn land, sinds het einde van de Apartheid in de greep hebben.
 

Randprogramma

 
Explore wordt begeleid door een randprogramma, bestaande uit onder meer masterclasses, workshops, lectures, openbare interviews en debatten. Het Explore Festival vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Breda, Heerlen en Kerkrade. Alle programmaonderdelen en locaties zijn te vinden via de website van het festival
 
Door: Nationale Recreatiegids