Stedelijk Museum wordt bewerkt met graffiti op Internationale Vrouwendag

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Op 8 maart 2019, Internationale Vrouwendag, zal de Braziliaanse kunstenares Panmela Castro een graffiti kunstwerk maken op de glazen wand van het Stedelijk Museum. Dit doet ze in het kader van het Mama Cash Feminist Festival, dat zal plaatsvinden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen. Dit meldt Stichting Mama Cash.

Graffiti tegen geweld

 
Panmela Castro, oprichtster van Rede NAMI, heeft een missie. In thuisland Brazilië gebruikt de groep graffiti om de discussie over geweld tegen vrouwen aan te zwengelen. Maar niet alleen in Rio de Janeiro kleuren Castro's kunstwerken de stad. Op 8 maart hanteert zij de spuitbussen ook om de glazen wand van het Stedelijk Museum Amsterdam te verfraaien en aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en de kracht van creatieve expressie van feministische activisten aan te tonen.
 

Creatief omdat het moet    

 
Volgens Emma Herman, organisator van het Mama Cash Feminist Festival weten feministen als geen ander hoe ze beperkte ruimte en bronnen creatief moeten gebruiken: "Nu de ruimte voor een tegengeluid wereldwijd afneemt door de groei van populisme, nationalisme en conservatisme, wordt de rol van kunst steeds belangrijker." Het speelt volgens Herman een cruciale rol bij veranderingen in de samenleving. Simpel gezegd: feministen zijn creatief omdat ze wel moeten, of om de woorden van de Amerikaanse auteur, professor, feminist en activist bell hooks te gebruiken:  "The function of art is to do more than tell it like it is - it’s to imagine what is possible." 
 

CreatEquality in vier steden

 
Daarom organiseert Mama Cash op 8 maart voor het vierde jaar op rij het Mama Cash Feminist Festival. Tijdens het festival staan vrouwelijke kunstenaars en activisten centraal in het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, WORM Rotterdam en in het Groningse Harmoniegebouw. Meer informatie is te vinden via de festivalwebsite van Mama Cash.
 
Door: Nationale Recreatiegids