Fotowedstrijd en tentoonstelling voor 100-jarige Onderwijsraad

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
De Onderwijsraad bestaat honderd jaar, en viert dit jubileum in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht met een tentoonstelling en een fotowedstrijd. De expositie WIJZE RAAD – De Onderwijsraad viert 100 jaar is vanaf morgen te zien. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

Honderd jaar geleden, in 1919, woedde er een schoolstrijd in Nederland. De tijd was rijp voor nieuwe ideeën en hervormingen. De toenmalige minister van onderwijs kon het niet alleen en zocht 'wijze raad'. Dat resulteerde in de oprichting van een onafhankelijk adviescollege voor het hele onderwijs: de Onderwijsraad. In de daaropvolgende honderd jaar heeft de Onderwijsraad veel ontwikkelingen meegemaakt.

Blik op de toekomst

Niet altijd is even helder wat de invloed is van de adviezen op de gewone burger. Onafhankelijk advies uitbrengen met een blik op de toekomst is, zo blijkt, is nog steeds een belangrijk onderdeel van de rol van de Onderwijsraad, soms ook tegen de geest van de tijd in.

Tentoonstelling

 
De tentoonstelling WIJZE RAAD geeft een beeld van het jarenlange werk van de Onderwijsraad. De vrijheid van onderwijs heeft vanaf het begin centraal gestaan. Later kwamen ook de inhoud en kwaliteit van het onderwijs naar voren. In de tentoonstelling brengen foto’s, objecten en documenten honderd jaar advieswerk komt tot leven, en voorzien ze in een onverwachte kijk op onderwijsgeschiedenis.
 

Fotowedstrijd

 
Leerlingen van scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs werden eind vorig jaar opgeroepen om deel te nemen aan de fotowedstrijd. De selectie van genomineerde foto’s is te zien in de tentoonstelling. De genomineerden worden beoordeeld door een professionele jury . In juni zullen de winnaars worden bekendgemaakt. 
 
Meer informatie over de tentoonstelling WIJZE RAAD - De Onderwijsraad viert 100 jaar, die zal lopen van 23 februari tot en met 2 juni, is te vinden via de website van het Nationaal Onderwijsmuseum. Meer informatie over de fotowedstrijd staat op de website van de Onderwijsraad.
 
Door: Nationale Recreatiegids