Martin Koolhoven krijgt vaste reeks in EYE

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De zesdelige filmcollegereeks De Kijk van Koolhoven die de VPRO afgelopen najaar uitzond krijgt een vervolg in het Amsterdamse filmmuseum EYE. Filmmaker én -liefhebber Martin Koolhoven gaat daar vanaf donderdag 21 maart maandelijks een avond vullen met alles wat film de moeite waard maakt. Dit meldt EYE.
Martin Koolhoven, onder andere bekend als de regisseur van Oorlogswinter, Brimstone en Het schnitzelparadijs, gaat onder de noemer De Keuze van Koolhoven maandelijks op een donderdagavond een genrefilm behandelen in EYE. Deze zal worden voorafgegaan door becommentarieerde trailers, scènes, fragmenten of gesprekken met een speciale gast. 
 

Western der westerns

 
Donderdag 21 maart is de aftrap met de vertoning van de 'western der westerns' Once Upon a Time in the West van Sergio Leone. De kopie (35 mm) is bijzonder: het gaat om de lange, Italiaans gesproken versie van 177 minuten, afkomstig uit de collectie van de Fondazione CSC – Cineteca Nazionale in Rome. 
 

Spaghettiwestern

 
De film groeide uit tot het paradepaardje van de spaghettiwestern, onder meer door de muziek van Ennio Morricone en het acteerwerk van Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale en Jason Robards. C'era una volta il West werd beroemd door de lange openings- en eindscènes, de extreme close-ups en de langgerekte verhaallijn die naar de climax van het revolverduel leidt. 
 
Meer informatie over de eerste avond uit de reeks De Keuze van Koolhoven is te vinden via de website van EYE. Daar kunnen ook tickets worden gekocht voor de avond.
 
Door: Nationale Recreatiegids