Philips Museum toont vinyl platenhoezen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Het Philips Museum in Eindhoven opent 15 februari een expositie over de vinyl-plaat. De expositie bestaat uit hoezen, foto's, grammofoons en andere vinyl-voorwerpen, maakte het museum vrijdag bekend. Bezoekers kunnen ook zelf plaatjes draaien op een van de platenspelers.

Oud-topman van het concern Frits Philips kocht in 1942 een kleine platenmaatschappij. Dat groeide uiteindelijk uit tot PolyGram, een van de grootste muziekindustrieën ter wereld. James Brown, Donna Summer, The Bee Gees, Elton John, Dire Straits en vele andere brachten platen uit op labels van Polygram. Ook in klassiek, cabaret, chansons en het Nederlandse lied had Philips een grote naam.

De platenhoezen waren vaak van een artistiek hoog niveau met vormgevers en kunstenaars als Cornelius van Velzen, Dick Elffers en Marte Röling. Fotograaf Paul Huf wist het genre zelfs tot kunst te verheffen met zijn hoezenserie uit 1956 voor klassieke muziek.

Compact disc

Na de komst van de compact disc in 1982 werd gedacht dat er einde zou komen aan vinyl. Maar niets bleek minder waar: de vinyl werd weer populair. Nog steeds geven bands albums uit op vinyl, en worden vinyl-platen gedraaid in nachtclubs.

De tentoonstelling Vinyl! – De gouden jaren van Philips platen is te zien tot 15 juli 2019.