Scheltens & Abbenes krijgen grote solotentoonstelling in Foam

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

Het Amsterdamse fotografiemuseum Foam komt dit voorjaar met de de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes tot nu toe. Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) worden beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende stillevenfotografen van dit moment. Dit meldt Foam.

Het werk van Scheltens & Abbenes is minimalistisch, de afgebeelde voorwerpen zijn doorgaans alledaags. De kijker moet vaak goed kijken voor het weet wat het echt ziet. De tentoonstelling ZEEN wil de bezoeker meenemen in de gedachtenwereld van het duo, en hun verwondering over de dingen zoals die zich aan ons voordoen. In hun studio halen ze dingen uit de dagelijkse context; door er vervolgens op een bepaalde manier op in te zoomen, of voor een bepaald kader te zorgen, pogen ze de essentie van een bepaald voorwerp te vangen. Dat leidt tot beelden van een kleurig poedervlak, een scherpe vouw in een overhemd en popnagels op een vrachtwagen.
 

Werk in opdracht en autonome fotografie

 
De tentoonstelling beslaat het oeuvre van de afgelopen achttien jaar. Speciaal voor Foam maakten Scheltens & Abbenes een nieuwe video-installatie, waarin met name hun fascinatie voor herhaling, lijnen, vlakken en structuren optimaal naar voren komt. Naast de video bestaat de tentoonstelling uit een groot aantal tweeluiken, waarin werk in opdracht (vaak verschenen in tijdschriften) is gekoppeld aan vrij werk. Met deze combinaties willen ze het grijze gebied van opdrachtwerk en autonome fotografie laten zien én ter discussie stellen. Aan de kijker om een oordeel te vellen.
 
De tentoonstelling ZEEN is van 15 maart tot en met 15 juni te zien in Foam (Keizersgracht 609, Amsterdam).
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids