Het Nationale Theater komt met scifi-actiethriller

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Het Nationale Theater en NTjong pakken dit voorjaar groots uit met de scifi-actiethriller Revolutions. Een futuristische voorstelling met video, animatie en livemuziek. Revolutions gaat op 23 februari in première in het Haagse Theater aan het Spui. Dit meldt Het Nationale Theater.
Revolutions is de derde coming of-voorstelling na Lord of the Flies en Bloedlink. De voorstelling, die is geschreven door Daan Windhorst (Watsekburt?!, It's My Mouth I Can Say What I Want To), is geïnspireerd op 1984 van George Orwell, The Circle van Dave Eggers en de tv-serie Black Mirror. Voor Noël Fischer, artistiek leider NTjong is Revolutions een uitdaging. "Theatermaken heeft zo zijn materiële beperkingen als het om science fiction gaat. Wij moeten het eerder hebben van suggestie, illusie en make believe." Actrice Diewertje Dir: "Het is in dit verhaal alsof je weer kind bent met zo’n duwautootje dat wel een stuur heeft, maar iemand anders bepaalt welke kant je op gaat. Ik speel in Revolutions een van de drie revolutionairen die strijdt voor vrijheid."
 

Scifi is trend

 
Science fiction wordt steeds populairder in de theaterscene. Zo komt het Noord Nederlands Toneel (NNT) in maart met de voorstelling Brave New World. De problematiek van big data en de gevaren van technologie worden ook door De Toneelmakerij (Snowflake) en De Verleiders (#niksteverbergen) op het toneel gebracht. Fischer begrijpt die trend wel. “Scifi zet je verbeelding aan het werk en gaat niet alleen over een mogelijke toekomst maar vooral ook over hoe wij NU die toekomst zien, met alle mogelijkheden en gevaren.”
 

Het verhaal

 
Het verhaal speelt zich af in de toekomst. De macht is in handen van een Chief Executive Officer. De wereld wordt beheerst door technologie en experiences. Een levensecht hologram houdt de persoonlijke kredietscore van iedere burger bij. We zijn gelukkiger dan ooit. Zeggen ze. Drie jonge mensen voelen dat er iets niet klopt in deze hyper individuele, materialistische wereld van schijnbare vrijheid. Per toeval komen ze terecht in een web vol intrige en leugen. Zij blijken uitverkoren een revolutie te ontketenen. Maar als je eenmaal een grens overschrijdt, is er geen return.
 

Speeldata

 
Revolutions is van donderdag 21 februari tot en met zondag 14 april 2019 te zien in Den Haag en de rest van Nederland. Kijk voor de volledige tournee op www.hnt.nl/revolutions.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids