De Verleiders naar AIVD en minister Ollongren naar theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De theatermakers van het collectief De Verleiders gaan in op de uitnodiging van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om een kijkje te nemen bij de AIVD. De minister op haar beurt gaat naar hun nieuwe theatervoorstelling #ikhebniksteverbergen over privacy kijken. Dit maakte Matthijs van Nieuwkerk gisteravond bekend in De Wereld Draait Door.

Van Nieuwkerk reageerde aan het begin van DWDD op de ophef die maandagavond tijdens en na de uitzending ontstond. Matthijs van Nieuwkerk ging in zijn verklaring niet in op het feit dat het gesprek aan zijn tafel, met onder anderen Pierre Bokma en Victor Löw, een sketch bleek. Wel erkende hij dat hij kritischer had moeten zijn.

Het gesprek leidde tot boze reacties van veel tech-experts van onder meer NOS en RTL en minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken. De experts maakten zich boos dat de acteurs aan tafel onwaarheden en ongefundeerde stellingen poneerden. Makers George van Houts en Tom de Ket onthulden gistermiddag al dat het gesprek een sketch was.

Hoger ingeschat

Van Nieuwkerk gaf geen verklaring waarom DWDD zich voor deze sketch had geleend zonder hier uitleg over te geven. Van Nieuwkerk: "Wij hadden de vijf acteurs van De Verleiders te gast. En die spraken over hun nieuwe voorstelling #ikhebniksteverbergen. In die voorstelling houden zij de big data en onze privacy, die steeds meer onder druk staat, scherp tegen het licht."

"De Verleiders zijn niet de eerste de beste. Hun voorstelling over de bankwereld leidde bijvoorbeeld niet zo lang geleden tot een voorstel voor aanpassing van ons geldstelsel. Mannen met een missie dus", zei Matthijs. Minister Ollongren heeft laten weten met De Verleiders in discussie te gaan nadat ze in elkaars keuken hebben gekeken en zij de voorstelling heeft gezien. Die discussie vindt plaats in februari op televisie.

Tech-expert Daniël Verlaan van RTL Nieuws, die als eerste op Twitter alle fouten in het gesprek op een rij zette, reageerde gisteravond verbouwereerd op het uitblijven van een reactie. "Dan heb je 1,5 miljoen kijkers, laat je vijf mannen feitenvrij leeglopen over privacy en security, en dan kom je met dit excuus: 'te weinig kritische verbazing'. Jammer, had DWDD hoger ingeschat."

Door: ANP