Groningse aardbevingsproblematiek als inspiratie voor expositie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In Groningen is gisteren bij kunstenaarsvereniging Pictura de tentoonstelling Bevings geopend. Het omvat 120 werken van tachtig kunstenaars. Centraal staat de aardbevingsproblematiek waar de noordelijke provincie mee kampt. Dit meldt Kunstlievend Genootschap Pictura.
De kunstenaarsvereniging is gevestigd in een monumentaal pand in het hart van de stad, en is voor deze tentoonstelling voor het eerst ook zélf onderdeel geworden van een kunstwerk. Aan de buitenkant lijkt het gebouw gestut, en op de gevel zijn zwarte lijnen aangebracht die breuken suggereren. Zo wordt de indruk gewekt alsof er daadwerkelijk 'bevings' (Gronings voor aardbevingen) zijn geweest op deze locatie, met alle gevolgen van dien.
 

Kritisch en humoristisch

 
Binnen wordt een grote verscheidenheid aan werk getoond, van schilderijen tot installaties, en van meubels tot keramiek. De kunst gaat zowel kritisch als met humor om met Noordelijke bevingen, die het gevolg zijn van decennia gaswinning door de NAM. De geschiedenis hiervan wordt verteld door het platform De Verhalen van Groningen, dat de expositie ermee van context voorziet. 
 

Aardbevingsmonumenten

 
Het is overigens niet voor het eerst dat de aardbevingproblematiek de noordelijke kunstwereld heeft bereikt. Eerder was al het Earthquake Monument van Henk Stallinga te zien, een installatie waarin mensen een aardbeving konden ervaren, en besteedde Freek de Jonge er aandacht aan tijdens een manifestatie in het Groninger Museum. Momenteel probeert de stichting Het Andere Monument een kunstwerk van Karel Buskes gerealiseerd te krijgen langs de A7. Onder andere Jacques d’Ancona, Jan Mulder en Jean Pierre Rawie maken zich hard voor deze 'bevingssculptuur'. 
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids