Expositie in Maastricht over ontstaan toerisme

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
In het Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht loopt momenteel de expositie Europa in Beeld. Bezienswaardigheden uit de Jezuïetencollectie: reisgidsen, toerisme en erfgoed. De tentoonstelling laat een licht schijnen over het ontstaan van toerisme in Europa. Dit meldt RTV Maastricht.
Een wereld zonder toerisme is nauwelijks meer voor te stellen, maar anderhalve eeuw geleden was het fenomeen nog een noviteit. Gereisd werd er al langer, maar het moderne toerisme zoals we dat nu kennen vond zijn oorsprong halverwege de negentiende eeuw. Een snel uitbreidend spoorwegnet en de opkomst van reisgidsen waren belangrijke aanjagers. De tentoonstelling in Maastricht toont dat de wensen van de toerist van toen weinig verschillen van de toerist van nu: plezier, ontspanning, horizonverbreding, het verbeteren van de lichamelijke gezondheid; het waren allemaal redenen om de hort op te gaan. Reisgidsen gaven hierbij houvast én speelden een belangrijke rol in wat wij tegenwoordig als het natuurlijke en culturele erfgoed van Europa zijn beschouwen.
 
De expositie is nog tot en met 25 februari te zien, op iedere doordeweekse dag van 08.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids