Toneelstuk Het Duel van Tsjechov voor het eerst in Nederland

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Voor het eerst wordt in Nederland Het duel van Anton Tsjechov als toneelvoorstelling gespeeld. Acteur Jacob Derwig en regisseur Jeroen De Man bundelen hun krachten in de bewerking van deze tekst: "De voorstelling moet aanvoelen als een koortsachtige nachtmerrie." Op 12 januari gaat het stuk in première. Dit meldt het Nationale Theater.

Derwig en De Man gebruikten de novelle van Tsjechov vooral als inspiratiebron: "Wij voelen geen behoefte om het boek rechtstreeks op het podium te zetten. We willen er onze eigen voorstelling van maken." Acteurs Joris Smit en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen. Daarnaast maken Jacqueline Blom, Teun Luijkx. Jaap Spijkers, Hein van der Heijden, Violet Braakman en Rabbi Jallo de cast compleet. "Het duel speelt zich af in een gesloten gemeenschap, waarin mensen elkaar helemaal gek maken. Iedereen zoekt naar een uitweg", vertelt De Man. "Het duel lijkt onvermijdelijk, maar hoe dan en waarom? En zijn deze mannen wel zo zwart-wit als zij zich doen voorkomen? Dat vind ik spannend aan deze novelle." Niet alleen Lajewski en Von Koren zijn in duel. "Alle personages zijn in gevecht met zichzelf en elkaar. Het hele stadje kijkt met argusogen en misschien ook wel afgunst naar Lajewski, die leeft zonder zich iets aan te trekken van 'hoe het hoort'. Het is een tikkende tijdbom."

Het duel is een coproductie van Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Van 8 tot en met 11 januari 2019 zijn er try-outs van het toneelstuk in de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Dit is ook de plek waar het stuk op 12 januari in première gaat. Daarna gaat de voorstelling op tournee. Voor meer informatie:  https://www.hnt.nl/voorstellingen/1424/Het_Nationale_Theater/Het_duel.

Door: redactie Nationale Recreatiegids