In 2017 meer bezoekers voor Nederlandse podia

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Nederlandse concerten en voorstellingen trokken in 2017 in totaal 18,5 miljoen bezoekers: één procent meer dan in 2016. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name musicals en opera’s deden het goed, toneel juist minder. Dit meldt de Volkskrant.

Musicals zijn in Nederland de best bezochte podiumcategorie. In totaal kwamen daar vorig jaar 2,9 miljoen bezoekers op af, een stijging van tien procent. Bij opera's was de stijging nog iets sterker: dertien procent. In totaal werd deze tak van muziektheater door 571.000 mensen bezocht. De stijging van het aantal bezoekers van muziektheater is volgens het CBS min of meer navenant aan de stijging van het aanbod: in 2017 waren er dertien procent meer opera’s en musical te zien.

Toneelbezoek had minder klinkende cijfers: hier was juist een daling te zien van acht procent. In 2017 waren er 11.500 voorstellingen, die 1,9 miljoen keer werden bezocht. Zowel het aanbod als de belangstelling voor toneel zijn sinds het einde van de jaren negentig niet zo laag geweest. Ook dans daalde: in totaal waren er 2.600 voorstellingen, die 700.000 keer werden bezocht; een daling van zeven procent.

Door: redactie Nationale Recreatiegids