Aviodrome laat kerstgevoel een vlucht nemen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Op zaterdag 22 december opent in het Aviodrome in Lelystad een expositie over een unieke vlucht die plaatsvond in 1934: de kerstpostvlucht. Het was de eerste trans-Atlantische oversteek die KLM uitvoerde. Aan boord: 26.000 brieven en kerstkaarten. Dit meldt Piloot en Vliegtuig.

De vlucht werd uitgevoerd met een Fokker F.18, die ook wel bekend is als de Snip. Het vliegtuig vertrok op 15 december vanuit Amsterdam, en kwam na zeven dagen en vele tussenstops aan op Curaçao. Voor die tijd een enorme prestatie: "Om deze reis te kunnen voltooien werd de Snip volledig aangepast. Hij kreeg nieuwe, krachtigere motoren en er werden grotere brandstoftanks geïnstalleerd. Zelfs het interieur werd tot een minimum gestript en de ramen werden vervangen door linnen om gewicht te besparen", vertelt Lars Janssen, tentoonstellingscoördinator bij Aviodrome.

De expositie toont onder andere de koffer van de piloot, poststukken die aan boord van de vlucht waren, originele vliegbrevetten, en het officiële programmaboekje dat hoorde bij de inhuldigingsceremonie van de Snip op Curaçao. De tentoonstelling zal lopen tot en met 31 januari 2019, en is te zien in het Schiphol 1928-gebouw.

Door: redactie Nationale Recreatiegids