Museum met de meeste rijtuigen ter wereld viert diamanten jubileum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Het Nationaal Rijtuigmuseum in het Groningse Leek bestaat zestig jaar, en dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling Een leven vol rijtuigen. Morgen opent commissaris van de koning René Paas de expositie door de 'oerknal' die klonk bij de opening van het museum, te herhalen. Dit meldt het weekblad Westerkwartier.

De collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum is de grootste ter wereld: ruim driehonderd ruituigen maken er onderdeel van uit. In 1958 vond het museum zijn thuis op het Landgoed Nienoord, een voormalige borg bij het Groningse dorp Leek. De toenmalige Commissaris van de Koningin Willem Offerhaus opende toen het museum door een kanon af te schieten, een handeling die morgen door Commisaris van de Koning René Paas morgen om 15.00 uur dunnetjes wordt overgedaan.

De tentoonstelling die dan is geopend zoomt onder andere in op het werk van de koetsontwerper Hardenberg, die internationaal actief was in de 18e eeuw. Zijn achterkleindochter Noor Hardenberg richtte de expositie in, waar onder andere originele tekeningen en ontwerpen worden getoond.

Door: redactie Nationale Recreatiegids