Bijzonder werk van Mondriaan op najaarssalon Simonis & Buunk

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Kunsthandel Simonis & Buunk uit Ede toont tijdens de najaarstentoonstelling een bijzonder werk van Piet Mondriaan: De Oostzijdse Molen aan het Gein. Het werk kwam onlangs van Stockholm naar Ede, en zal daar te zien zijn van 15 december tot en met 5 januari 2019. Dit meldt Simonis & Buunk Kunsthandel.

Het is niet de eerste keer dat de kunsthandel een molen van Mondriaan aanbiedt.  In 2005 kocht het Rijksmuseum Mondriaans Gezicht op de Oostzijdse Molen bij maanlicht bij Simonis & Buunk, en ook het Duitse museum Kunst der Westkuste schafte al eens een molen van Mondriaan aan bij de Edese kunsthandel.

De achtkantige en met riet gedekte oer-Hollandse molen werd door Mondriaan tussen 1902 en 1908 vanuit verschillende standpunten en bij verschillende weersomstandigheden weergegeven. Bij dag, bij zonsondergang of nacht, op staand en liggend formaat. Het werk dat nu wordt aangeboden is uit 1903, en stamt uit de tijd dat Mondriaan (1872 – 1944) nog figuratief schilderde. Ongeveer tien jaar begon hij zijn eerste abstracte werken te maken, waarmee hij wereldberoemd zou worden.

Naast het werk van Mondriaan worden op de wintertentoonstelling Buiten is het koud, binnen is het warm de werken getoond van ongeveer honderd kunstenaars uit de 18e, 19e en 20ste eeuw. Er zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden uit romantiek en impressionisme, maar ook werk van de luministen, expressionisten, abstracten en klassiek-modernen. Via de website van Simonis & Buunk zijn de werken al te zien.

Door: redactie Nationale Recreatiegids