Museum Arnhem koopt videokunstwerk over luchtoorlogen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Museum Arnhem heeft de omvangrijke video-installatie Unending Lightning van Cristina Lucas verworven. Het kunstwerk laat met behulp van een grote hoeveelheid beelden zien wat luchtaanvallen in de hele wereld sinds 1912 teweeg hebben gebracht. Dit meldt Museum Arnhem.

Het kunstwerk zal vanaf het najaar van 2019 getoond worden in de Eusebiuskerk in Arnhem. Volgens het museum kan het werk kan worden opgevat 'als een monument dat de toeschouwer herinnert aan de vele slachtoffers van oorlogsgeweld'. Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: "Unending Lightning is in de internationale kunstwereld een belangrijk kunstwerk. Daarnaast is het voor Arnhem belangrijk omdat het de gebeurtenissen in de hele wereld verbindt met de gebeurtenissen die in Arnhem hebben plaatsgevonden. We weten hier als geen ander welke enorme impact de Slag van Arnhem heeft tot op de dag van vandaag."

De video-installatie bestaat uit drie grote videoprojecties die synchroon lopen. De video's duren in totaal zes uur. Op het middelste scherm is een wereldkaart te zien. Op de plaatsen van de bominslagen verschijnt een zwarte vlek. Op het linker scherm loopt de teller met burgerslachtoffers. Op het rechterscherm zijn beelden te zien van de media uit die tijd. Zo wordt in duizelingwekkende vaart duidelijk welke verwoestingen sinds 1912 zijn aangericht door explosieven die vanuit vliegtuigen werden afgeworpen en hoeveel burgerslachtoffers hierdoor zijn gevallen. De beelden eindigen bij de meest recente luchtaanvallen in 2018. Unending Lightning kan worden beschouwd als een herdenkingsmonument, waarin de slachtoffers van zovele oorlogen worden 'herdacht' – ook die van Arnhem. Wie nu al het werk wil zien kan daarvoor terecht op Sicilië, waar het momenteel wordt getoond op de Manifesta van Palermo.

Door: redactie Nationale Recreatiegids