D66 en VVD willen Rijksmuseum voor design in Noord-Brabant

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
D66-kamerlid Vera Bergkamp VVD-collega Thierry Aartsen hebben afgelopen maandag een motie ingediend bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), waarin ze pleiten voor een Rijksmuseum gewijd aan design in Noord-Brabant. De minister staat hier niet onwelwillend tegenover. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

"D66 vindt dat het tijd is voor een Rijksmuseum in Brabant. Een Rijksmuseum voor design past goed in de plannen voor de Eindhovense regio: het is dé plek waar innovatie, technologie en design samenkomen. Brabant heeft wat dat betreft een rijke historie", aldus Bergkamp, die de motie samen met VVD-collega Thierry Aartsen indiende. De Tweede kamerleden zouden het Rijksmuseum graag gerealiseerd zien worden in Noord-Brabant, omdat die regio al een sterke band met design heeft, mede dankzij het TextielMuseum in Tilburg, het Design Museum in Den Bosch en de Dutch Design Week en de Design Academy in Eindhoven.

Minister Ingrid van Engelshoven van OCW heeft nu de Raad voor Cultuur gevraagd onderzoek te doen naar de komst van een Rijkmuseum voor design naar Noord-Brabant. De minister zelf staat er al positief tegenover: "We moeten ervoor zorgen dat design en designerfgoed wordt gearchiveerd en toegankelijk is", zo zei ze in het debat. Op dit moment ontbreekt het nog aan beleid op het gebied van ontwerperfgoed, iets waar het ministerie graag iets aan wil veranderen. De Tweede Kamer zal binnenkort stemmen over het voorstel van Bergkamp en Aartsen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids