Archief Marten Toonder naar Eye en Literatuurmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Het archief van de studio van Marten Toonder, onder andere bekend van Olivier B. Bommel en Tom Poes, is toegevoegd aan de collecties van het Eye Filmmuseum in Amsterdam en het Literatuurmuseum in Den Haag. Dit meldt Nu.nl.

De collectie is beschikbaar gesteld door Toonders kleindochter, en omvat meer dan 25.000 stripstroken van Panda, Kappie en Koning Hollewijn en 20.000 originele stroken van de vele andere strips die in de Toonder-studio werden gemaakt. Daarnaast omvat de collectie veel schetsen, losse illustraties reclamemateriaal en losse correspondentie.

Het materiaal dat betrekking heeft op de Olivier B. Bommel-film Als je begrijpt wat ik bedoel gaat naar het Eye Filmmuseum in Amsterdam, de rest (het leeuwendeel) van het archief gaat naar het Literatuurmuseum in Den Haag. Directeur Aad Meinderts is enthousiast over de komst: "Met dit archief erbij kan met recht gesteld worden dat ons museum de schatkamer is van Toonders kunstenaarschap."

Marten Toonder (1912-2005) kreeg vooral bekendheid als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. De Bommel-film die nu in handen van Eye is, kwam in 1983 uit, en was toen de eerste Nederlandse tekenfilm van speelfilmlengte.

Door: redactie Nationale Recreatiegids