Boijmans zeven jaar dicht voor verbouwing, maar blijft zichtbaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat vanaf medio 2019 voor zeven jaar dicht in verband met grootschalige renovatie en verbouwing. Gedurende deze periode wil het museum de collectie zoveel mogelijk toegankelijk houden voor het publiek. Dit meldt Museum Boijmans van Beuningen.

De verbouwing zal gefaseerd plaatsvinden. Tot 26 mei 2019 zijn er nog enkele tentoonstellingen, waaronder een grote Bauhaus-tentoonstelling en expositie waarin een selectie van de museumtopstukken centraal staat. Vanaf juni 2019 sluit het museum volledig, maar zal de collectie (deels) ontsloten blijven voor publiek.

Hiervoor werkt Boijmans Van Beuningen samen met zeven nabijgelegen musea, die onder de noemer Boijmans bij de Buren tentoonstellingen zullen gaan maken met stukken uit de collectie van het beroemde Rotterdamse museum. Daarnaast zullen topstukken buiten de grenzen te zien zijn in de vorm van speciaal gemaakte reizende tentoonstellingen. Zo is er een The Best of Boijmans-tentoonstelling gepland die wereldwijd toonaangevende musea aandoet. De boekencollectie wordt overgeplaatst naar het Stadsarchief Rotterdam, en onder de noemer Boijmans in de Klas is een onderwijsprogramma in de maak voor Rotterdamse schoolklassen waar echte kunstwerken een rol in spelen.

Verder wordt er momenteel hard gewerkt aan een locatie op Rotterdam Zuid. Het streven is om daar in 2020 te openen met een 'proeftuin voor de jonge generatie'. Ook de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen ligt niet stil. Dit iconische gebouw en eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, zal uiterlijk begin 2021 de deuren openen in het Rotterdamse Museumpark.

De kunstverzameling van Boijmans telt circa 150.000 objecten, met een geschatte waarde van 8 miljard euro. Met de verbouwing van het museum is 223,5 miljoen euro gemoeid.

Door: redactie Nationale Recreatiegids