Hermitage viert tienjarig bestaan met twee grote tentoonstellingen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In 2019 bestaat de Hermitage Amsterdam tien jaar, en dat gaat het museum een jaar lang vieren met twee grote jubileumtentoonstellingen: De schatkamer! en Juwelen! Hierbij zal het nauw samen werken met het 'moedermuseum' in Sint Petersburg, en werk tonen van Da Vinci tot Fabergé. Dit meldt de Hermitage.

Het jubileumjaar start op 2 februari met De schatkamer!, een overzichtstentoonstelling met werk uit eigen collectie. De bezoeker wordt een reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis beloofd. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het 'moedermuseum': Staatsmuseum de Hermitage in Sint Petersburg, dat een collectie van ruim drie miljoen objecten herbergt. Onder de ruim 250 kunstwerken die in Amsterdam getoond zullen worden bevinden zich meesterwerken van grote namen als Bernini, Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Matisse, Rembrandt en Velázquez. Daarnaast is er onder andere aandacht voor de prehistorie, de Griekse en Romeinse tijd, werken van oriëntaalse en West-Europese kunst, wapens en harnassen, oude boeken en handschriften, toegepaste kunst en hedendaagse kunst.

De tweede jubileumtentoonstelling start op 14 september, en zal volledig in het teken staan van juwelen. Sieraden van onder andere Elisabeth en Catharina de Grote en van andere Russische grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw zullen er te zien zijn. Naast creaties van Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, zal er uiteraard ook werk te zien zijn van hofleverancier Fabergé. De tentoonstelling geeft ook meteen een overzicht van vier eeuwen mode en stijlen. Barok, rococo, classicisme, empire, jugendstil: alles komt voorbij.

De Hermitage in Amsterdam werd op 19 juni 2009 geopend door koningin Beatrix en de toenmalige president van Rusland, Dmitri Medvedev. Het was de eerste dependance van de Sint Petersburgse Hermitage.

Door: redactie Nationale Recreatiegids