Onderwijsmuseum toont ontwikkeling van het vak tekenen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
In het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht opent donderdag 8 november de tentoonstelling In Perspectief, die geheel gewijd is aan de ontwikkeling van het schoolvak tekenen. Voor de expositie heeft het museum geput uit de eigen collectie kindertekeningen, én er wordt ieder kwartaal nieuw werk toegevoegd. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

De tentoonstelling laat de ontwikkeling van het tekenonderwijs zien in het primair en voortgezet onderwijs, van de negentiende eeuw tot nu. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het kunst- en beroepsonderwijs, waar het vak tekenen niet vrijblijvend is, maar noodzakelijk, om een goed ambachtsman of kunstenaar te worden. Of om schoonheid bij te brengen. Van eindeloos natekenen tot het aanboren van eigen creativiteit: beide leiden soms tot verbluffend mooie resultaten.

Naast werk uit de eigen collectie, zal er ieder kwartaal ook actueel werk worden toegevoegd. Leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht (tot en met 17 februari), de Vrije School Dordrecht (tot en met 7 juli) en studenten van kunstacademies (tot en met oktober) zullen exposeren hun tekenwerk.

Daarnaast zullen er gedurende de looptijd van de tentoonstelling workshops voor volwassenen worden georganiseerd, waarbij aandacht wordt besteed aan specifieke technieken en vormen, zoals botanisch tekenen en sneltekenen. Tijdens de schoolvakanties zullen er creatieve workshops voor kinderen zijn. Het gehele programma zal vanaf 8 november online staan: www.onderwijsmuseum.nl.

Door: redactie Nationale Recreatiegids