Internationaal symposium rondom de vraag: Muziek en religie, hemels of hels?

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Op vrijdag 9 november organiseert Tilburg University in samenwerking met festival November Music het symposium Muziek en religie, hemels of hels? In de Verkadefabriek in Den Bosch gaan verschillende wetenschappers en componisten op zoek naar 'het sacrale' in muziek. Dit meldt Tilburg University.

Vanuit de religie en de culturele sociologie wordt er over 'het sacrale' gesproken wanneer het gaat over iets wat heilig is of iets wat het leven betekenis geeft. Hierin spelen de kunsten, en met name muziek, een belangrijke rol. Tijdens dit middagsymposium wordt de vraag of muziek de mens naar ervaringen van het sacrale brengt vanuit verschillende invalshoeken besproken.

Zo gaat filosofe Marlies de Munck, verbonden aan Universiteit Antwerpen, in op betekenis én betekenisverlies in muziek, en gaat de Tilburgse cultuurwetenschapper Martin Hoondert in op twee grote thema's: muziek van nu en het einde van de religie. Muziekjournalist Thea Derks gaat hierop door, en zal in gesprek gaan met de componisten Joep Franssens en Anthony Fiumara. Ook vindt er de presentatie plaats van een boek dat auteur Joep Christenhusz samen met de Australische componiste Kate Moore schreef.

Het symposium Muziek en religie: hemels of hels? vindt plaats op vrijdag 9 november van 14.00 tot 17.30 uur in de Verkadefabriek in Den Bosch. De middag wordt geleid door cultuurwetenschapper dr. Lieke Wijnia (Tilburg University). Voor tickets en meer informatie, zie https://novembermusic.net/programma/muziek-religie-hemels-of-hels. Het symposium maakt onderdeel van het muziekfestival November Music, dat loopt van 2 tot en met 11 november in Den Bosch.

Door: redactie Nationale Recreatiegids