Lisser Art Museum en Musis Sacrum in race Publiek gebouw van het Jaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Onder andere het Lisser Art Museum (LAM) en de uitbreiding en renovatie van Musis Sacrum, het concertgebouw van Arnhem, zijn genomineerd voor Publiek gebouw van het Jaar 2018. Begin november wordt bekend wie de prijs heeft gewonnen. Dit meldt Architectenweb.

De Prijs voor publiek gebouw van het Jaar is onderdeel van de Architectenweb Awards die donderdag 8 november worden uitgereikt. De organisatie kreeg veertig inzendingen binnen, waarvan er nu vijf door een vakjury geselecteerd zijn om in aanmerking te komen voor de prijs. De jury, die bestaat uit de architecten Renske van der Stoep (ROFFAA, voorzitter), Femke Feenstra (G.A.F. Architects), Willem Heyligers (Heyligers d+p), Elma van Boxel (ZUS) en onderzoeker Vincent Kompier, constateerde dat er tussen de inzendingen "veel projecten zaten waar ze een beetje jaloers op werden."

Het Lisser Art Museum, dat nog open moet gaan voor publiek, is ontworpen door KVDK | Korbee van der Kroft Architecten en is deels geïntegreerd in een kunstmatige dijk. Het LAM staat op het Landgoed Keukenhof (bekend van de jaarlijkse bloemententoonstelling) en wordt door de vakjury onder andere geroemd om de wijze waarop het gebouw is ingebed in het landschap, en de wijze waarop er overal daglicht binnenkomt.

De renovatie en uitbreiding van Musis Sacrum was in handen van acrhitectenbureau Van Dongen-Koschuch. De nieuwe hoten concertzaal die hier onderdeel van is, en gekenmerkt wordt door een enorme, deels te openen glazen pui, wordt door de vakjury een 'spektakelstuk' genoemd. Het gebouw werd begin dit jaar geopend door Koningin Máxima, won eerder ook al de Heuvelinkprijs voor beste Arnhemse nieuwbouw, en de NRP Gulden Feniks in de categorie renovatie.

De andere drie gebouwen die meedingen naar de Prijs voor beste publieke gebouw van het jaar zijn het Jakarta Hotel (Amsterdam), Parkeergarage Katwolderplein (Zwolle) en het Ontvangstpaviljoen Piushaven (Tilburg).

Door: redactie Nationale Recreatiegids