Nationaal Militair Museum krijgt helm uit 80-jarige oorlog

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Afgelopen vrijdag heeft het Groninger Landschap een helm uit de jarige oorlog overgedragen aan het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest. Tot voor kort was de helm te bewonderen in Vesting Bourtange, die het object langdurig in bruikleen had. Nu is het officieel toegevoegd aan de Rijkscollectie. Dit meldt het Nationaal Militair Museum.

Gezien de kerntaak van het Groninger Landschap, het behoud van landschap en natuur binnen de provincie Groningen, is in goed overleg besloten de helm over te dragen aan het NMM dat als kerntaak heeft het behoud van Nederlands militair erfgoed.

Kort onderzoek wees uit dat de helm oorspronkelijk afkomstig is uit de Coendersborg, een landgoed dat inmiddels geheel omsloten is door de Zuid-Groningse wijk Helpman. In 1956 is deze borg in eigendom overgedragen aan de Stichting Het Groninger Landschap. De gaf de helm vervolgens in bruikleen aan Bourtange, een vestingplaats in het uiterste oosten van de provincie Groningen. Daar zal de helm 5 november ook weer naar terugkeren. Tot die tijd is het te zien in het NMM.

De overdracht van de helm is niet geheel toevallig nu: het is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, en daar wordt uitgebreid aandacht aan besteed. Zo zijn er exposities over de oorlog in het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Prinsenhof in Delft en zendt de NTR een tv-serie uit over de periode.  

Door: redactie Nationale Recreatiegids