Toneelstuk over Van Oldenbarnevelt op tournee

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Theatergroep Aluin gaat de komende maand het land in met een toneelstuk over de vriendschap tussen prins Maurits (1567-1625) en raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). De voorstelling 1609 - Staakt het vuren gaat volgens het gezelschap over de 'founding fathers' van Nederland. De productie wordt gespeeld in het kader van de Maand van de Geschiedenis; het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon.

Het stuk speelt zich af tijdens het Twaalfjarig Bestand: Spanje en Nederland eerbiedigden in die periode een wapenstilstand. De rust op het slagveld stond haaks op de grote onrust binnen de Republiek der Verenigde Nederlanden. Leiders Maurits en Van Oldenbarnevelt kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Volgens Theatergroep Aluin is het de eerste maal dat er een theaterstuk wordt gewijd aan ''deze belangrijke periode in de Nederlandse ontstaansgeschiedenis''.

De rollen worden gespeeld door acteurs Boris van Bommel, Hiske Eriks, Jilles Flinterman, Stacyian Jackson en Klaas Postmus. Het stuk is onder meer te zien in Tilburg, Hengelo, Groningen, Kampen, Amsterdam, Zwolle, Arnhem, Gouda en Utrecht. De speellijst staat op de website van Aluin.

Door: ANP