Met VR-bril bijna uitgestorven stammen bezoeken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
Fotograaf Jimmy Nelson reisde de hele wereld over om stammen vast te leggen die op het punt van verdwijnen staan. Binnenkort zijn in Eindhoven zijn foto's te zien én beleven: met behulp van virtual reality moet het mogelijk worden voor bezoekers om zich even onderdeel van een stam te wanen. Dit meldt Abraham Art, de organisator van de expositie.

Jimmy Nelson  (Engeland, 1967) reisde tweeënhalf jaar de wereld over om vijfendertig inheemse stammen vast te leggen, en publiceerde het resultaat in het boek Before They Pass Away. Het werd een van 's werelds bestverkopende kunstboeken. Inmiddels is hier een vervolg op: Homage to Humanity. Met name uit dit boek is geput voor de tentoonstelling die van 8 tot en met 28 wordt georganiseerd in de Eindhovense kunsthandel en -uitleen AbrahamArt. Hier zijn de foto's niet alleen 2D te zien, maar ook 3D: wie een virtual reality glass opzet kan als het ware ín het werk van Nelson stappen. Het moet de wereld van de stammen nog dichterbij brengen.

Het werk van Nelson is niet vrij van controverse. Zo zou het boek Before They Pass Away een foutief en schadelijk beeld scheppen van inheemse stammen. Onder andere in West-Papoea werd hij bekritiseerd om fotos van leden van de Dani-stam, die volgens veel Papoea's onterecht werden weggezet als kannibalisten. Nelson stelt zelf dat zijn werk een "esthetische, romantische, subjectieve en iconografische weerspiegeling is van mensen die te vaak op een neerbuigende manier worden weergegeven."

De expositie Jimmy Nelson – Homage to Humanity wordt 7 oktober geopend in het bijzijn van de fotograaf zelf. Van 8 tot en met 28 oktober is zijn werk voor iedereen te zien . Voor meer informatie en een impressie, ga naar: https://www.abrahamart.com/jimmynelson

Door: redactie Nationale Recreatiegids