Cultuursector wil 'meer dan bijzin worden' in nieuw regeerakkoord

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
De cultuurwereld wil dat een nieuw kabinet de kunstensector serieus neemt en partijen uit het veld actief betrekt bij het beleid om de sector na de coronacrisis te herstellen. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs grote partijen en belangengroepen. In debatten voor de verkiezingen waren kunst en cultuur geen onderwerp van gesprek.

De Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) wil dat een nieuw kabinet de sector benadert en om advies vraagt. "We zijn het afgelopen jaar noodgedwongen heel zichtbaar geworden", zegt voorzitter Willem Westermann. "Die trend moeten we doorzetten. We zijn veel meer dan een groep enthousiaste vrijwilligers die houden van een feestje, we zijn een volwaardige industrie waar honderdduizenden mensen in werken. En we willen geen bijzinnetje worden in het regeerakkoord. Het is bijvoorbeeld heel raar dat we niet los in de jaarlijkse CBS-cijfers staan."

Dat beaamt concertorganisator Mojo. "Wij vormen een industrie die het verdient om serieus genomen te worden", aldus woordvoerder Marjanne Manders. "We vormen niet alleen een economische sector van belang, maar ook een sector die wordt gemist als hij er niet meer is."

Mentaal welzijn

Manders roept de overheid op de sector actiever te betrekken bij het maken van beleid. "Festivals en concerten dragen bij aan de mentale en emotionele gezondheid van veel Nederlanders. Maak gebruik van de kennis die wij bieden en help ons de toekomst van deze industrie veilig te stellen, zeker na dit beroerde coronajaar."

De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) sluit zich graag aan bij deze oproep. "De roep om theater en cultuur was het afgelopen jaar groter dan ooit: mensen merkten wat de waarde is van een avondje uit", stelt voorzitter Boris van der Ham. "De politiek moet zich verdiepen in de wereld achter dat podium. Er is een grote groep producenten die geen subsidie krijgen en toch dingen maken waar grote groepen Nederlanders ontzettend van genieten. Het zou goed zijn als het kabinet zich daar eens in verdiept, want dit jaar bleek dat die kennis er nauwelijks is in Den Haag."

Afleiding voor jongeren

Ook de bioscoopsector heeft niet alleen een economisch belang, stelt Gulian Nolthenius van brancheorganisatie NVBF. "Een derde van alle jongeren ervaart mentale problemen door de coronacrisis", legt hij uit. "Film biedt deze groep de broodnodige afleiding. Als we weer open mogen, kunnen we ook daar als sector een belangrijke rol in spelen."

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft, ondanks de absentie van het onderwerp in de campagne, goede hoop dat kunst en cultuur in de formatie wel aan bod zullen komen. "We hebben in de verschillende partijprogramma’s gelezen dat er wel degelijk aandacht is voor cultuur", zegt een woordvoerder. "Zodra de formatie gaat starten, zullen we de verschillende politieke partijen actief benaderen over de belangen en noden van de gehele podiumkunstensector."

Door: ANP