Theaterwereld rouwt om 'zachte en grappige' Jeroen van Merwijk

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De cabaret- en theaterwereld is in diepe rouw om Jeroen van Merwijk. De cabaretier en liedjesschrijver overleed woensdagochtend op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker.

"Vriend en collega Jeroen van Merwijk is vanochtend overleden", schrijft Dolf Jansen op Twitter. "Hij droeg vriendschap, beschaving en betrokkenheid met zich mee in alles wat hij deed, liedjes, poëzie, beeldende kunst, theater, radio." Ook Bert Visscher brengt een korte ode aan zijn collega. "Van Merwijk is niet meer. Diepe buiging en wat een gemis! Verdomme!"

Katinka Polderman eert de man die haar "op het cabaretspoor" zette. "De man die me op het cabaretspoor bracht en aan wie ik me in mijn vak ontzettend verwant en schatplichtig voel is er niet meer. Dag Jeroen." Cornald Maas zegt verdrietig te zijn om het overlijden van Van Merwijk. "Hij, als geen ander, was tot op het laatst schatplichtig aan het belang van de kunsten. En ik heb het nodige van hem geleerd."

Nico Dijkshoorn noemt Van Merwijk "een schurende, compromisloze ongelofelijk grappige man. Net wat Nederland nodig had." Humberto Tan blikt terug op zijn laatste interview met de cabaretier. "Ik wens al zijn dierbaren veel sterkte. In mijn laatste gesprek met hem, over zijn boek, was hij openhartig, zacht en inspirerend."

Van Merwijk overleed woensdagochtend in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk. Hij wordt daar in besloten kring gecremeerd.

Door: ANP