Distributeur Contact Film stopt na 30 jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Onafhankelijk distributeur Contact Film stopt na dertig jaar met het uitbrengen van bioscoopfilms. Dat heeft oprichter Gerard Huisman maandagavond laten weten.

De 70-jarige Huisman overwoog in de nabije toekomst te stoppen met bioscoopdistributie. Maar de coronacrisis heeft het besluit flink versneld, stelt hij. "We hadden voor 2020 nog twaalf prachtige titels aangekocht", legt hij uit. "Daar hebben we er maar vijf van uit kunnen brengen. Het afgelopen jaar hebben we al geen nieuwe films meer aangekocht. Zelfs een klein bedrijf moet uiteindelijk inkomsten genereren: corona was voor ons de nekslag."

Het bedrijf stopt direct met het uitbrengen van nieuwe bioscooptitels. De catalogus, die bestaat uit zo'n 250 films, is voorlopig nog wel via dvd en VOD beschikbaar.

De grootste hit uit de geschiedenis van Contact Film was de hartverwarmende Franse documentaire Être et Avoir, over een klein schooltje in een Frans bergdorpje. De film trok in 2004 meer dan 200.000 bezoekers. Andere successen van Contact waren de documentaire De Zoutmannen van Tibet uit 1997 en het Roemeense drama Vier maanden, drie weken en twee dagen, die in 2007 op het festival van Cannes de prestigieuze Gouden Palm won.

Door: ANP