Definitief groen licht voor heropening musea op 1 juni - en ze zijn er klaar voor

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Mark Rutte heeft gisteravond definitief groen licht gegeven voor de heropening van musea vanaf 1 juni. De musea zijn er klaar voor, en hebben allerlei maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zo moeten bezoekers vooraf online een ticket kopen voor een bepaald tijdvak. Ook hebben instellingen looproutes gemaakt en zijn er extra hygiënemaatregelen. Een protocol schrijft voor waaraan ze moeten voldoen, maar dat moet ieder museum zelf toesnijden op de eigen ruimte en inrichting. Bezoekers mogen niet fotograferen en filmen omdat dat de doorstroming mogelijk belemmert, die juist belangrijk is om voldoende ruimte tussen bezoekers te houden.

Rijksmuseum

In het Rijksmuseum in Amsterdam mogen ieder kwartier 75 mensen naar binnen. Ze kunnen vervolgens zo lang binnen blijven als ze willen. Per dag geldt een maximum van 2000 bezoekers. Een woordvoerster verwacht dat het publiek zich goed verspreidt door de grootte van het gebouw.

Kunsthal

In Rotterdam staat de Kunsthal te popelen om de nieuwe expo Extra Large te laten zien, 66 wandtapijten naar ontwerpen van onder anderen Picasso, Le Corbusier en Mirò. De Kunsthal wil de eerste week vijftien tot twintig mensen per kwartier binnenlaten, om nog even te zien hoe het gaat. Het toegangsgebied tot het verder ruime museum is niet zo groot, dus dat is bepalend. De Kunsthal bouwt ook een tijdelijke trap om de stromen beter te laten lopen.

Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag wil per tijdslot, drie keer per uur, twintig bezoekers entree tot het museum verlenen. Ook worden bezoekers duidelijk van elkaar gescheiden wanneer zij het museum inkomen en verlaten. Voor elke bezoeker en ieder stel of gezin hanteert het museum een ruimte van 10 vierkante meter. In het totale museum is er ruimte voor 110 bezoekers tegelijk.

Kunstmuseum

De bezoeker van het Kunstmuseum in Den Haag kan volgens een woordvoerster straks kiezen uit twee vaste routes, die "ervoor moeten zorgen dat ondanks het eenrichtingsverkeer het gevoel van dwalen door het gebouw zoals architect Berlage dat bedoeld heeft, nog steeds overeind blijft".

Hermitage

De Hermitage in Amsterdam is al begonnen met de onlinekaartverkoop. In het pand is een eenrichtingslooproute gemaakt met gemarkeerde kijkvakken en zogenoemde "passeerhavens". Op diverse plaatsen staan zuilen met desinfectiemiddelen.

Rembrandthuis

Het Rembrandthuis in de hoofdstad heeft ook maatregelen getroffen om open te kunnen. Daar mogen maximaal vijftig bezoekers tegelijkertijd naar binnen.

Door: ANP