4 miljoen euro van Duitsland voor Nationaal Holocaustmuseum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
De Bondsrepubliek Duitsland gaat 4 miljoen euro bijdragen aan het realiseren van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Deze zal in twee historische gebouwen gevestigd worden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam: de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. Dit meldt het Joods Cultureel Kwartier.
De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool werden honderden kinderen met behulp van het verzet naar een relatief veiligere plek gesmokkeld. Op 2 februari 2020 sluit het tijdelijke museum zijn deuren voor een verbouwing van twee jaar.
 

Belangrijke bijdrage om Holocaustmuseum te verwezenlijken

 
Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland  is een grote stap vooruit gezet in de voltooiing van de financiering van het nieuwe museum. Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim 27 miljoen euro. Met de bijdrage van Duitsland staat de teller nu op bijna 21 miljoen. Momenteel lopen er onderhandelingen met de overheid en aanvragen bij een aantal fondsen die de financiering medio 2020 rond moet krijgen.
 

Dankbaar

 
Heiko Maas, minister van Buitenlandse zaken van de Bondsrepubliek Duitsland, is dankbaar een bijdrage te kunnen doen om het nieuwe museum mogelijk te maken: “Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”
 

Genuanceerd beeld

 
Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, wil met het Nationaal Holocaust Museum een zo’n genuanceerd mogelijk beeld van de geschiedenis presenteren: “In Duitsland en elders heeft het publieke discours over de oorlog zich in de loop der jaren enorm ontwikkeld, van een discussie over schuld en verwerking naar een debat over vrijheid, rechtsstaat, identiteit en het belang van een open, inclusieve samenleving. Met de bijdrage van de Bondsrepubliek Duitsland hebben we een partner aan boord die het belang van dat debat onderschrijft. Samen geloven we met de komst van het Nationaal Holocaust Museum een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van onze rechtstaten en aan een vreedzaam Europa.”
 
Door: Nationale Recreatiegids