Herbouwen Snoephuisje Hans & Grietje van start: kost zo’n 8 ton

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Sinds afgelopen woensdag is er een attractie minder in de Efteling. Het Snoephuisje van Hans & Grietje wordt opnieuw gebouwd. De attractie, daterend uit 1955, is inmiddels afgebroken om opnieuw uit de as te herrijzen. Dat kost het Kaatsheuvelse pretpark wel zo’n 800.000 euro, meldt Brabants Dagblad.

Het is een leeg aangezicht als je nu langs de plek in de Efteling loopt waar het Snoephuisje van Hans en Grietje stond. Maar wees niet getreurd: die komt er straks opnieuw te staan.

Oudste attractie

Het Snoephuisje staat er al sinds 1955, drie jaar na de opening van het Sprookjesbos. Die is gebouwd op houten palen en steengaas, materialen die op een gegeven moment vervangen moeten worden. Geregeld werd de attractie onderhouden. De hele draagconstructie ervan is al eens vervangen.

Tot dusver is alles behalve de buitenkant van het snoephuisje vervangen. Dat wilde het pretpark ook graag zo houden, maar doordat de buitenste laag in zo’n slechte staat verkeerd, laat dat het pretpark geen andere keuze dan het hele huisje te vervangen.

Zonder fundering

Toen specialisten gingen kijken of de fundering het huisje nog kon dragen, kwamen zij tot een verrassende vondst. Het snoephuisje bleek namelijk helemaal géén fundering te hebben. Dat en de staat van de buitenkant van het huisje hebben geleid tot de beslissing om het hele snoephuisje te vervangen. Die komt overigens ‘vrijwel identiek’ terug.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft de Efteling een aantal originele decorstukken bewaard. Denk aan onder andere spekjes op de muur en taarten uit de voortuin van het huisje. “Alles wat bruikbaar is, zal nog gebruikt worden”, aldus Steven van Gils, woordvoerder bij de Efteling.

Heropening

Bezoekers zullen wel een tijdje moeten wachten voordat zij het sprookje weer kunnen zien. De heropening van het Snoephuisje staat gepland voor 20 december.  

Afbeelding: Snoephuisje in 1955 (Efteling)