Efteling-operator moet baan terugkrijgen van rechter

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Een medewerker van de Efteling die zijn baan als operator bij Baron 1898 was verloren, moet deze van de rechter terugkrijgen. De medewerker had zijn oud-collega’s de attractie aan laten zetten. Daar was de Efteling niet van gediend en degradeerde de functie van de werknemers. Maar dat is tegen de regels van het pretpark in Kaatsheuvel, meldt Brabants Dagblad.

De man was het niet eens met de beslissing van de Efteling en spande daarom een kort geding aan tegen het pretpark. De rechter oordeelde dat de man in zijn gelijk staat, en stelt dat de Efteling hem zijn functie weer moet teruggeven. Wel moet hij laten zien dat hij over kennis van de veiligheidsvoorschriften beschikt. Hij was hoofdverantwoordelijke voor de attractie Baron 1898.

Bediening

Op 23 november van vorig jaar vond het voorval plaats. Toen kwamen een aantal oud-medewerkers van de Efteling naar het park. De operator liet hen de attractie starten, waarna een trein met bezoekers vertrok.

Op dat moment was de operator zelf de attractie aan het schoonmaken. Vervolgens hielp hij op het platform om de instapprocedure te versnellen. Zo kon de oud-collega sneller een tweede trein laten vertrekken.

De Efteling kreeg hier een aantal maanden later oren van. En was daar niet van gediend. Het pretpark stelt dat de veiligheid van de bezoekers in de treintjes hiermee in het geding kwam. Het leidde tot de schorsing van de operator.

Gesprek

Tijdens een gesprek tussen de Efteling en de medewerker werd hem gezegd dat hij in functie en salaris werd teruggezet. Hij ging niet in op dit aanbod en ook in latere gesprekken konden de twee partijen er niet uit komen. De man besloot om een kort geding aan te spannen om zo zijn werk terug te krijgen.

Het is overigens niet het eerste incident met deze specifieke operator. Hij liet op 19 augustus 2022 de vloeren van het platform zakken, maar zag een collega over het hoofd. Dat liet de man zelf weten aan de teamleider en deed daarna een tijdje andere werkzaamheden. Vervolgens haalde hij opnieuw de papieren om de Baron wel te mogen bedienen.

Besluit rechter

De rechter oordeelde in het kort geding dat de operator in zijn gelijk staat. Wel stelt de rechter dat de veiligheid van de bezoekers door de actie van de operator in het geding zijn gekomen. Maar de stappen om hem te degraderen gingen te ver.

De operator krijgt dus zijn baan terug, maar moet wel laten zien dat hij over de kennis van de veiligheidsvoorschriften van de achtbaan beschikt.