Vale gierkuiken geboren in DierenPark Amersfoort

Door Johanne Levinsky
2 min
In DierenPark Amersfoort is een vale gierkuiken geboren. Hiermee staat het aantal vale gieren in verblijf het Snavelrijk op tien. Volgens de dierentuin draagt deze gierenpopulatie bij aan het behoud van deze gierensoort. In de jaren tachtig waren deze vogels namelijk bijna uitgestorven door stroperijen, vergiftigde karkassen en hoogspanningskabels. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

Natuurorganisaties hebben zich de afgelopen decennia ingezet voor het verbeteren van de leefomstandigheden van de vale gier. Inmiddels is de gierenpopulatie weer gezond in de Balkan en zijn de vogels ook te vinden in Spanje, Italiƫ en Frankrijk. Dierverzorger Marc Belt hoopt at bezoekers het jonge gierkuiken snel kunnen bewonderen in Snavelrijk. De baby maakt het goed en heeft twee ervaren opvoeders als ouders.

Vliegles

Vale gieren broeden elk jaar hoog op een nagemaakte klif in het dierenpark. Zo doen ze dat ook in de natuur. De nesten zijn gemaakt van taken en ander groen. Een vale gier dat net ter wereld is kan nog niet vliegen. Pas vier maanden na de geboorte krijgt het kuiken de eerste vliegles. Wat het geslacht van de baby is, weet de dierentuin nog niet. Daar moeten we ook nog een aantal maanden op wachten, want dit is enkel te achterhalen via DNA-afname van de veren van het dier.