Tóch een acht meter hoge uitkijktoren in Drievliet

Door Nationale Recreatiegids / Tijn Jansen
2 min
Het attractiepark Drievliet in Den Haag mag toch een acht meter hoge uitkijktoren plaatsen, ondanks de bezwaren van de gemeente Den Haag. De bouwvergunning werd in 2020 al aangevraagd. De gemeente Den Haag besliste toen echter dat de toren niet binnen het bestemmingsplan paste. De bezwaren van de gemeente zijn door de rechter uitgesloten, zo meldt Omroep West.

De vergunningsaanvraag werd in eerste instantie wel goedgekeurd, maar toen een buurtbewoner erachter kwam wat de locatie van de toren zou worden, diende de bewoner een aanklacht in. De gemeente luisterde naar het bezwaar en trok de vergunning in.

De gemeente beweerde dat de uitkijktoren alleen in het gebied ‘cultuur en ontspanning‘ gebouwd mocht worden. Drievliet wilde echter de uitkijktoren bouwen in de ’recreatie’ zone. Volgens de gemeente is dat onwettig, omdat de uitkijktoren een attractie zou zijn.

Uitspraak

De rechter was het daar echter niet mee eens. In de uitspraak haalde de rechter het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen aan. Daarin wordt een attractie gedefinieerd als een 'al dan niet permanent geïnstalleerde inrichting ter voortbeweging van personen, die bestemd is voor vermaak of ontspanning en die aangedreven wordt door een niet-menselijke energiebron.' Bij een uitkijktoren is daar geen sprake van. De rechter gaat daarom niet in op de eis van de buurtbewoner.

De toren wordt dus wel gebouwd, maar wanneer? Dat blijft de grote vraag.

Beeld: Andrea Piacquadio