Ouwehands Dierenpark verliest zaak om Rosse neushoornvogels

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Een rechtszaak tussen Ouwehands Dierenpark en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit diende op 23 januari 2024. Het onderwerp waren de twee Rosse neushoornvogels waarvan volgens het ministerie van LNV de legale herkomst van de dieren niet voldoende kon worden aangetoond. Het ministerie eiste daarom inbeslagname van de vogels. Nu heeft de rechtbank geoordeeld dat het ministerie in haar gelijk staat. Ouwehands is het daar niet mee eens en gaat nu in hoger beroep, meldt Ouwehands Dierenpark.

De dierentuin is ‘teleurgesteld’ en ‘verontwaardigd’ dat de rechter dit oordeel velde. Het park is overtuigd van haar juiste handelen in 2009 en in het kader van dierenwelzijn is de inbeslagname ‘uitermate verontrustend’ en ‘disproportioneel’. De dierentuin stelt dat de vogels al vijftien jaar in hun verblijf leven ‘met dagelijks goede zorg’ en ‘gegarandeerd goed welzijn’. Het ministerie heeft daarnaast aangegeven dat de dieren naar en nog onbekende opslaghouder zullen gaan. Verhuizen is volgens de dierentuin stressvol voor de vogels en “de nieuwe locatie zal niet beter zijn dan het huidige verblijf.” Ouwehands denkt dat de neushoornvogels in een klein verblijf achter de schermen verdwijnen.

“We gaan in hoger beroep en zullen er alles aan doen om het dierenwelzijn van de neushoornvogels te beschermen”, aldus directeur Robin de Lange. De dierentuin krijgt zes weken de tijd om te bewijzen dat de vogels wel legaal zijn gefokt, meldt nu.nl