Uitbreidingsplannen Toverland stuiten op verzet

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Attractiepark Toverland wil het park de komende jaren flink uitbreiden. Maar of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Natuur en Milieufederatie Limburg is het niet eens met de plannen van het pretpark. Die is bang dat de uitbreiding van het park allerlei negatieve effecten met zich mee zal brengen, meldt Natuur en Milieufederatie Limburg. 

Volgens de natuurorganisatie is er in het plan onvoldoende gekeken naar de effecten op de natuur. Natuur en Milieufederatie stelt dat er onder andere veel geluidshinder zal zijn, maar ook uit het kritiek op ‘felle lichten’ en vuurwerkshows die Toverland wil neerzetten. Uit een recent onderzoek zou blijken dat zelfs lichten op de grond met een lage intensiteit het gedrag van overvliegende trekvogels beïnvloeden. Ook zouden nesten van zwaluwen en andere vogels (zoals de kerkuil en steenuil) verloren gaan bij het aanleggen van een nieuwe camperplaats bij het pretpark. Die moet komen te staan in een gebied waar momenteel een verlaten boerderij staat. De vogels nestelen in deze boerderij. “De NMF Limburg vraagt zich af waarom de camperplaats niet op een andere locatie kan worden gerealiseerd om de nesten te behouden”, stelt NMF.

3,74 miljoen bezoekers

Met de uitbreidingsplannen streeft Toverland naar een jaarlijks bezoekersaantal van 3,74 miljoen mensen in 2046. Het park wil onder meer een eigen vakantiepark aanleggen, nieuwe themagebieden en een hotel.