Als het aan de PvdD ligt verdwijnen levende dieren uit ARTIS

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Gisteren diende de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren een initiatiefvoorstel in waarin de partij een voorstel doet om alle dieren uit dierentuin ARTIS te halen. Volgens de PvdD moet de locatie een stadspark worden zónder levende dieren. Dat meldt Looopings.

Volgens de fractie van de PvdD is het ‘een verkeerde les’ om kinderen te laten zien dat dieren kunnen worden opgesloten om tentoongesteld te worden als attractie. Daarom pleit de fractie voor een stadspark dat voor iedereen toegankelijk is, ‘bomvol erfgoed en musea, waar natuureducatie centraal staat’.

Gevangenschap

In het voorstel benadrukt de PvdD dat dieren onmogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen in gevangenschap. “ARTIS heeft momenteel ook al een sterke museale functie zonder het aspect van levende dieren in gevangenschap”, luidt het voorstel. Hiermee doelt de partij op het ARTIS-Groote Museum en museum Micropia. Daarnaast is het ‘onmogelijk om over het natuurlijke gedrag van een krokodil te leren als deze rondzwemt in een waterbassin’. Ook uit de partij kritiek op de diersoorten die in de dierentuin leven. Niet alle soorten hebben een bedreigde status. “Dit is bijvoorbeeld het geval bij de zeeleeuwen waar ook dagelijks voedershow worden gegeven.”

Daarom wil de partij natuureducatie in de dierentuin zonder levende dieren. Een voorbeeld waar de partij naar verwijst van een dierentuin die al een soortgelijke transformatie heeft doorgemaakt is één in Buenos Aires.

Gemeenteraad

Het is niet de eerste keer dat de partij probeert dierentuinen een halt toe te roepen. Dat is tot dusver vaak zonder resultaat. Maar deze keer hoopt de fractie op een groter succes. Het Amsterdamse college bestaat uit GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid. Zij hebben zes weken om een bestuurlijke reactie te geven. Vervolgens wordt er een debat gehouden wordt er gestemd over het voorstel.

Het volledige initiatiefvoorstel van de PvdD vind je hier.