Europarcs koopt zwembad Enkhuizen en verduurzaamt het voor 3,7 miljoen

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Recreatiebad Enkhuizerzand is sinds kort in handen van projectontwikkelaar Europarcs. Die kocht het zwembad van de gemeente. Het plan is om het recreatiebad te verduurzamen. Daar gaat Europarcs bijna 4 miljoen euro in steken. Hiermee is de zorg van de bewoners van Enkhuizen dat het zwembad niet meer beschikbaar is van de baan, meldt NH Nieuws.

Een overgrote meerderheid stemde in met het plan om het zwembad te verkopen aan Europarcs. Alleen HEA en de Piratenpartij stemden tegen. Er is lang gewerkt aan een akkoord, dus toen deze werd aangenomen klonk er een geluid van blijdschap in de raad van Enkhuizen.

Akkoord

Het akkoord ziet er als volgt uit: Europarcs gaat het zwembad verduurzamen voor zo’n 3,7 miljoen euro. Zo krijgt het zwembad 850 zonnepanelen op het dak en worden er warmtepompen en triple glas aangebracht. Het bedrijf krijgt 1 miljoen euro subsidie hiervoor.

Naar verwachting gebeurt alles in 2025. Europarcs-directeur Andries Bruil stelt wel dat het zwembad waarschijnlijk tijdens de verbouwing openblijft. En als het zwembad toch moet sluiten, dan is het ‘hoogstens voor een paar weken’.

Prijzen

Met deze verkoop bespaart de gemeente de komende tien jaar zo’n 240.000 euro per jaar. En er zijn concrete afspraken gemaakt. Zo moeten alle functies die het zwembad heeft (zwemlessen, recreatiezwemmen, verenigingen die hier actief zijn) de komende dertig jaar doorgaan. Ook het personeel blijft werken onder dezelfde voorwaarden als nu.

Daarnaast blijven de openingstijden onveranderd en mogen de prijzen voor kaartjes niet hoger worden.

Dat het zwembad voor iedereen openblijft, wil ook Bruil benadrukken. Hij stelt dat hij als exploitant ‘het meeste baat’ heeft bij een goed gevuld zwembad. De afspraken in het akkoord zijn niet meer geheim en mensen kunnen die vinden op de website van de gemeente.

Recreatiegebied

Naast het zwembad wil Europarcs ook een recreatiegebied ontwikkelen. Momenteel wordt er gewerkt aan het realiseren van een openbaar gebied, met een strand van zo’n 800 meter lang.

Daar is inmiddels een vergunning voor aangevraagd, maar het kan nog wel even duren voordat die klaar is. Naar verwachting van Bruil duurt dat nog zo’n twee jaar.

Ook is in de plannen opgenomen dat Europarcs het gebied voor 12 jaar gaat beheren. In ruil daarvoor mag het bedrijf een vakantiepark aanleggen met 160 vakantiehuizen.