Dierentuin Wildlands in Emmen leed verlies in 2022

Door Nationale Recreatiegids
6 min
Wildlands in Emmen heeft in 2022 een klein verlies geleden van zo’n 670.000 euro. Dat komt naar voren in de jaarrekening van het dierenpark. Het is een dompertje voor Wildlands. Het lukte ze in 2021 namelijk voor het eerst in vier jaar om winst te maken. Dat meldt RTV Drenthe.

In 2016 gingen de deuren van het vernieuwde Wildlands open. Daarmee wisten zij direct meer dan 1,3 miljoen bezoekers naar het park te trekken. De jaren die volgden waren echter minder winstgevend. Er kwamen minder bezoekers naar het dierenpark en dat zorgde ervoor dat de verliezen steeds verder opliepen. Om de kosten te beteugelen werd in 2018 een nieuwe directeur aangesteld, Erik van Engelen. Hij moest met een flinke reorganisatie ervoor zorgen dat er flink op kosten werd bespaard. Met succes.

In 2019 kreeg de gemeente Emmen als enige aandeelhouder het park in handen. De andere partijen waren opgestapt. De gemeente nam ook de leningen op zich. Daardoor had de gemeente ongeveer 68 miljoen in het dierenpark. Momenteel moet Wildlands nog ongeveer 60 miljoen euro aflossen. Zij hebben daar veertig jaar de tijd voor.

Coronapandemie

Het ging al niet geweldig met de bezoekersaantallen en toen kwam een nieuwe ramp om het hoekje kijken. Door de coronapandemie was het park vaak gesloten en dat leidde tot een afnemend aantal bezoekers. Zo kwamen er in 2021 516.000 mensen naar Wildlands. Dit nam in het jaar erna wel toe, toen de maatregelen versoepeld werden. Maar het aantal van 830.000 blijft nog steeds achter op het aantal bezoekers in de hoogtijden van het park.

Maar hoe kan het dat de dierentuin in 2021 meer winst maakte dan in 2022? Je zou verwachten dat zij minder winst maken met lagere bezoekersaantallen. Ondanks dat dit een juiste gedachtegang is, kreeg de dierentuin in 2022 flink minder coronasteun. Daarnaast bleef het verlies beperkt omdat de gemeente het park te hulp schoot met bijna 1 miljoen euro. Ook steeg de omzet in 2022 met 25 procent doordat het park het hele jaar open kon blijven.

Verwachting

Momenteel is er een nieuwe parkdirecteur, Julius Minnaar. Hij verwacht dat het park dit jaar zo’n 900.000 bezoekers trekt. Of dat ook lukt, wordt duidelijk na de jaarwisseling. Wel is duidelijk dat een toename in bezoekers hoognodig is om het verlies te stoppen.

Maar of dat gaat lukken, is niet zeker. In de voorgaande jaren is de meerjarenbegroting al flink aangescherpt en ook zijn de verwachtingen voor bezoekersaantallen en budget voor investeringen naar beneden geschroefd. Het park verwacht dat het vanaf 2025 weer positieve resultaten boekt. De komende jaren is het park afhankelijk van de bezoekersaantallen. In de jaarrekening wordt geschreven over ‘een zeer bepalende en tegelijkertijd onzekere factor om de meerjarenbegroting te realiseren’.